AGRO MASTER

Глутен – какво трябва да знаем?

Глутенът представлява комбинация от протеините глиадин и глутенин, и е 80% от белтъчините в пшеницата. Срещаме глутен в ръж, жито, овес и ечемик. Характерно за глутенa е, че благодарение на него тестото става еластично и му позволява да втаса. В хранителната промишленост се използва като свързващо вещество, сгъстител и овкусител. Именно от там идва и неговото име. В превод от латински думата “глутен” означава “лепило”.

Когато някой има чувствителност към глутен, организмът му не е в състояние да усвои правилно протеина. Това може да предизвика редица симптоми, включително подуване и болки в корема, гадене, и диария.

Има няколко начина да установите дали имате чувствителност към глутен. Един от тях е чрез кръвен тест, който може да открие антитела, които се произвеждат, когато организмът ви има проблеми с усвояването на протеина. Друг вариант е да опитате безглутенова диета за кратък период от време и да усетите дали симптомите ви ще се подобрят. Ако това се случи, тогава е вероятно да имате чувствителност.

Ако сте диагностицирани с чувствителност към глутен, е важно да спазвате безглутенова диета. Това означава да избягвате всички храни, които съдържат глутен, като хляб, паста, зърнени храни и други продукти на зърнена основа. Някои преработени храни също могат да съдържат глутен, затова винаги проверявайте етикета, преди да се храните. Важно е също така да познавате скритите източници на глутен, като соевия сос, малц и бирата.

За щастие на пазара се предлагат много безглутенови алтернативи, включително хлябове, паста и зърнени храни. Съществуват и много ресторанти, които предлагат безглутенови варианти в своето меню.

Спазвайки безглутенова диета, можете да намалите симптомите и да подобрите цялостното си здраве. Важно е да се консултирате с лекар или диетолог, за да сте сигурни, че получавате всички необходими хранителни вещества. С правилната информация и подкрепа животът с чувствителност към глутен може да бъде управляем.