AGRO MASTER

The most useful cereals for health

Едни от най-често срещаните храни на нашата трапеза съдържат именно зърнени култури. Те са неразделна част от всяка диета. Осигуряват на организма ни много протеини, въглехидрати и фибри, а също и други основни хранителни вещества.

В първата част на тема най-полезни зърнени култури подбрахме 5 най-често присъстващи в нашето меню.

  1. Просо – то се нарежда на челна позиция по съдържание на магнезий и витамини от група В сред всички зърнени култури. Съдържанието му на протеини е по-високо от това на ориза. На второ място е след овесената каша по съдържание на мазнини. Абсорбира се лесно от организма и е подходящо за хора, които имат стомашно-чревни проблеми. Ако искате да намалите вашите килограми – просото трябва да присъства в менюто ви.

  2. Овесена каша – има високо съдържание на желязо, витамини от група В, целулоза и протеини. Тя е необходима за изграждането на здрава костна система. Има благоприятно влияние върху храносмилателната система, сърцето, черния дроб, дихателната система.

  3. Царевица – тя има редица здравословни ползи, поради които би било добре да я консумираме по-често. Източник е на минерали като магнезий, манган, цинк, желязо, мед и селен. Също така на антиоксиданти, фибри и натурално нишесте. Царевицата допринася за контролиране на кръвната захар, предотвратява анемия и намалява риска от хемороиди.

  4. Елда – тя съдържа многобройни незаменими аминокиселини, желязо, калций, мед, йод, цинк и витамини В1, В2, В9 и Е. Високото съдържание на фолиева киселина подпомага кръвообращението и предпазва организма от заболявания. Препоръчва се при диета да присъства в менюто ви.

  5. Ечемик – ползите от консумацията му са многобройни – укрепва имунната система, контролира нивата на холестерола, поддържа здравето на дебелото черво. Ако страдате от хипертония, астма, кожни заболявания, анемия или пък затлъстяване, е добре той да присъства във вашата диета.

Всички елементи, необходими за поддържане на здрав човешки организъм, се съдържат в изброените зърнени култури. Те са богати на витамини, минерали и протеини. Очаквайте статията продължение – още 5 полезни за нашето здраве зърнени култури.

Източници: zdravivsekiden.com, economic.bg