AGRO MASTER

Влиянието на климата върху растенията

Основен фактор, който влияе върху растежа и развитието на растенията е именно климата. Без подходяща температура, влажност и други условия на околната среда растенията не могат да се развиват. От тундрата до тропическите дъждовни гори – различните климатични условия осигуряват различни местообитания за различните видове растения. Като им позволяват да растат и да се размножават в най-добрата среда, която отговаря на техните нужди.

Температура

Тя е ключов фактор, който влияе на растенията. Когато температурите са твърде високи, растенията могат да изпаднат в стрес и да станат податливи на увреждания и болести. От друга страна, твърде ниските температури могат да накарат растенията да навлязат в период на покой. Което от своя страна намалява растежа и размножаването им. Идеалният температурен диапазон за повечето растения е между 20 и 30 градуса по Целзий (68-86 градуса по Фаренхайт).

Влажност

Влажността също е важна за растежа и развитието на растенията. Растенията се нуждаят от определено количество влага във въздуха и почвата, за да усвояват необходимите хранителни вещества и вода за фотосинтезата. Ако тя е твърде ниска, растенията могат да пострадат от стрес от суша и да се обезводнят. Ако обаче е твърде висока, растенията могат да получат гъбични инфекции и други заболявания. Идеалните нива на влажност варират от 40 до 60 процента.

Слънчева светлина

Тя е жизненоважна част от растежа на растенията. Без достатъчно светлина растенията не могат да фотосинтезират. Прекалено многото слънчева светлина може да доведе до слънчеви изгаряния и топлинен стрес за растенията. Идеалното количество за повечето растения е 8-10 часа на ден.

Вятър

Вятърът също може да повлияе на растенията. Стресът от вятъра може да доведе до изсъхване и чупливост на растенията. А силата му може да повреди листата и стъблата. Засаждането на дървета и храсти на защитени места би помогнало за предпазване от повреди от вятъра.

Климатът е сложна мрежа от фактори на околната среда, които могат да окажат драстично влияние върху растежа и развитието на растенията. Температурата, влажността, слънчевата светлина и вятърът са само някои от тези фактори. Познаването на оптималните условия за вашите растения е от съществено значение за успешния им растеж.